Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Одрадокам'янська сільська рада» (код ЄДРПОУ: 04401322) був реорганізований і увійшов до складу Тягинської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-70 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування

Оскарження рішень, дій або бездіяльності у сфері державної реєстрації до Міністерства юстиції України та його територіальних органів

Стаття 15 Цивільного кодексу України визначає,  кожна  особа  має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Так, стаття 55 Конституції України, стаття 16 Цивільного кодексу України та стаття 7 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», визначають, що кожна особа має право звернутись до суду за захистом порушених, невизначених або оспорюваних прав, свобод та інтересів.

Проте у 2016 році, Міністерством юстиції України впроваджено інноваційний та дієвий механізм захисту власних прав у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та державної реєстрації бізнесу, зміст якого, перш за все, полягає в зверненні до Міністерства юстиції України або його територіальних органів з відповідною скаргою.

Законодавче закріплення наведеного процесу оскарження знаходить своє відображення в Законах України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» та «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». В свою чергу, Порядком розгляду скарг у сфері державної реєстрації, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. № 1128 визначаються процесуальні положення такого механізму оскарження.

Суттєвою відмінністю є безоплатність такої процедури. Так, під час звернення до суду особа сплачує судовий збір, витрачає кошти на адвоката, тощо, а звернення до територіального органу Міністерства юстиції України або у визначених випадках безпосередньо до Міністерства не передбачає будь-яких грошових витрат, крім витрати на поштове пересилання листа. Хоча, особа може безпосередньо власноруч подати таку скаргу, викреслюючи навіть і такі витрати.

Також, одним з позитивних аспектів звернення до органів юстиції є строки розгляду звернення особи та відсутність процесуальної складності для скаржника.

Розгляд скарги Міністерством юстиції або територіальним органом Мін’юсту полягає в оцінці правомірності дій державного реєстратора та відповідному реагуванні, а вже розгляд змісту самого спору є компетенцією суду.

Так, для забезпечення розгляду скарг, Головним територіальним управлінням юстиції у Херсонській області утворено постійно діючу комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації.   

Інформація щодо вимог до скарги, зразків скарг та додаткової інформації з питань оскарження рішень державного реєстратора є на офіційному веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Херсонській області.

Крім того, за телефонами гарячої лінії 098-981-65-12 та 066-877-53-89, можливо отримати додаткові консультації з питань складання та подання  скарги на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора до Головного територіального управління юстиції у Херсонській області.

« повернутися до списку новин


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua

Логін: *

Пароль: *